Chci vlastní terasu Twinson

Zvažujete pořízení nové terasy z dřevoplastu? Poradíme vám co si u dodavatele terasy dopředu ověřit.

Zvažujete pořízení nové terasy z dřevoplastu? Poradíme vám co si u dodavatele terasy dopředu ověřit.

Jedna z možností jak získat ověřený kontakt na dodavatele terasy je na doporučení známých, kteří si nechali postavit novou terasu a s firmou měli dobrou zkušenost. Pokud nikoho takového v okolí nemáte a patříte k většině, která hledá inspiraci a kontakty na dodavatele na internetu, poradíme vám, na co si dávat pozor a na co se určitě dopředu informovat než učiníte závaznou objednávku.

Inzerovaná cena a co je v ní zahrnuto?

Zde je zapotřebí si dávat pozor. Obchodníci, aby přilákali zákazníky, uvádějí cenu za m2 materiálu. Podezřele nízká cena ale nemusí zahrnovat položku za podkladový rošt a spojovací materiál. Inzerovaná a skutečná cena se tak mohou i výrazně odlišovat.

Zavádějící pro některé zákazníky může být i cena materiálu v běžných metrech (bm). Terasová prkna různých výrobců mají různé šířky a to pak při přepočtu na m2 do hry vstupuje trochu matematiky.

Twinson_STK4120_Low-min.jpg

Doporučená maloobchodní cena terasy Essential Terrace z kompozitu Twinson včetně všech komponentů se pohybuje od 2 315 Kč za m2. Cena nezahrnuje montáž a DPH.
 

Na jaký typ podkladu se může terasa namontovat?

Podle podkladu pod terasou se určuje typ nosné konstrukce. Na zpevněný podklad, jako je beton, se používá jiná konstrukce než například na štěrk. Jinak je to i v případě balkonových či střešních teras, které se nemohou kotvit do podkladu kvůli hydroizolaci. I to ovlivňuje výslednou cenu.

Soutok-Vltavy-a-S†zavy_Low-min.jpg

Informujte se také u dodávající firmy, zda pro dané typy podkladu nabízí systémové řešení. Na nesystémová řešení typu ‚dobrý řemeslník to nějak udělá‘ se pak nevztahují záruky výrobce, tj. dodavatele materiálu.
 

Jak materiál ve skutečnosti vypadá?

Fotografie na internetu a skutečný vzhled terasových prken se mohou lišit. Určitě je tedy dobré navštívit prodejnu či vzorkovnu vybraného dodavatele a materiál si prohlédnout, zjistit si jeho složení a vlastnosti a až poté se rozhodnout. V nabídce na trhu jsou dřevoplasty svým vzhledem blížící se více dřevu a pak také ty, které na první pohled vypadají jako z umělé hmoty. U těchto nejlevnějších variant se nedají očekávat vlastnosti, které mají kompozity s větším poměrem dřeva.


Twinson_Terrace_reference_Belgium_(Heist__Berg)_-_Medium_9_Low-min.jpg

Většina dřevoplastů po instalaci takzvaně „zraje“, kdy vlivem slunečního záření získává svůj finální odstín – patinu. Jde o přirozený proces světlání, který ustane po několika týdnech. Stálobarevnost je jednou z výhod tohoto materiálu.
 

Může dodavatel doložit certifikáty kvality?

Jde zejména o atesty a certifikáty vztahující se k těmto vlastnostem:

  •  - Nosnost
  •  - Voděodolnost
  •  - Nehořlavost
  •  - Bezpečnost

Nosnost se odvíjí od složení terasového kompozitu. Výrobci nabízí různý poměr dřeva a plastu a i různý typ plastové složky. PVC použité jako plastová složka má lepší vlastnosti, než polyetylen a tedy přispívá i k vyšší nosnosti. Nosnost prken ovlivňuje rozteč podkladových profilů, na které se pak terasa instaluje. Čím nižší nosnost, tím menší vzdálenost musí být mezi podkladovými hranoly (je jich zapotřebí více) a to terasu zdražuje.


DCK-mont†ß-terasy-01-scaled-min.jpg

Materiál Twinson má nosnost až 1400 kg/m2 a kotví se po 50 cm. To je největší rozteč podkladových hranolů v kategorii dřevoplastových, nebo-li kompozitních teras na trhu.

Voděodolnost je jednou z předností dřevoplastu. Proto je určen i pro terasy a obruby u bazénů. Jak je to s nasákavostí konkrétního typu terasového řešení či působením chlorované a slané vody si raději ověřte u prodejce.

Nehořlavost. Na terase běžně grilujeme či používáme tepelné zářiče. Odolnost vůči působení vnějšího požáru dokládají atesty podle platných norem. V případě, že takový certifikát dodavatel nemá uveřejněný na svých stránkách, nebojte se vyžádat si ho.

logo-broof-t1_1542027209-(4)-min.jpg

Např. terasy Character Massive z masivních desek z dřevoplastového materiálu Twinson mají certifikaci BROOF(t1), takže je bez obav můžete použít i na plochých střechách nebo balkonech.

Bezpečnost. Tento pojem zahrnuje bezpečnost materiálu z pohledu protiskluznosti a hygienické nezávadnosti. Bezpečný pohyb po terase, aniž by došlo k uklouznutí či zadření třísky dokládá protiskluzový atest ve třídě R12 a R10. To, že se z terasy nebudou uvolňovat žádné škodlivé sloučeniny (ani do ovzduší vlivem slunečního záření, ani do půdy působením deště) zaručují hygienické atesty.

 

pastedGraphic_5.png  8_bezpecnost-pro-deti_1593090914-scaled-min.jpg

Systém Twinson má i atest pro materiály používané na výrobu hraček. Splňuje tedy přísné normy.
 

A co montáž?

Správně provedená montáž terasových prken přispívá k delší životnosti terasy. Dodavatelská firma by se měla prokázat certifikátem o proškolení k montáži vybraného terasového systému přímo od jeho výrobce. V případě, že stavba terasy bude provedena špatně a bez dodržení postupů daných výrobcem, ten pak nemusí uznat záruku.

Také variabilita délek terasových prken je důležitá. Při montáži terasy vznikají prožezy, tedy odpad. Nadměrné prořezy představují zbytečně navíc zaplacených peněz.

DCK-mont†ß-terasy-07-scaled-min.jpg

Terasová prkna z materiálu Twinson jsou dostupná v délkách 4, 4.5, 5 a 6 m. U kompozitů dostupných v hobby marketech se však setkáte s výběrem prken s délkou kolem 3 a 4 m.
 

Na co se vztahuje záruka?

Řada výrobců už nabízí prodlouženou záruku až 25 let. Informujte se však dodavatele terasy, na co přesně se záruka vztahuje.

Twinson_Terrace_Reference_Slovakia_-_Medium_Low-min.jpg

Za vysokou odolnost materiálu Twinson ručí výrobce zárukou 25 let.
 

Je nutná údržba a čištění?

Pokud jste zvolili na svoji terasu dřevoplastový kompozit, nejspíš jste tak učinili i proto, že se tento materiál vyznačuje bezúdržbovostí. Jak vyčistit terasu v případě, že na ní ulpívají nečistoty, jako je prach spadané listí apod.? Postačí ji ostříkat ideálně vysokotlakým čističem a je to. Zcela odpadá broušení, natírání či lakování. Kvalitní kompozit nepodléhá ani dřevokazným houbám či netrouchniví jako dřevo. Pár rad pro krásnou terasu z Twinsonu si můžete přečíst zde.
 

Na co se dál zaměřit?

Země původu. Nejlevnější dřevoplastové materiály, které se nabízejí i na našem trhu a u nichž bude obtížné doložit potřebné certifikáty, se vyrábějí v Asii a Číně. Dá se tedy očekávat, že životnost a záruka nebude taková, jako od renomovaných výrobců. U materiálu Twinson máte jistotu, vyrábí se pouze v Belgii.

Ohled na životní prostředí. Pokud nejste lhostejní k přírodě, zajímejte se i o to, zda-li je kompozit recyklovatelný a jaký původ má dřevěná složka, jestli pochází z obhospodařovaných lesů. Například dřevěnou složku materiálu Twinson tvoří borovicové piliny z lesů s udržitelným hospodařením a certifikací PEFC.